POT KNJIGE

V okviru slovenskega literarnega tedna na dunajskem knjižnem sejmu vas dopolnilni pouk slovenščine vabi v Hotel Korotan, Albertgasse 48, na razstavo Pot knjige (Javna agencija za knjigo RS – JAK).

  • Torek, 5. novembra, od 16.30 do 18.00: predstavitev projekta Pot knjige (Tjaša Urankar, JAK), nastop avtorjev stripa Pot knjige Žiga X. Gombača in Davida Krančana ter sprehod po razstavi; delavnici obeh avtorjev.

Za otroke od 7. do 16. leta.

  • Sreda, 6. november, od 17.00 do 18.30: kratka predstavitev projekta Pot knjige (Tjaša Urankar, JAK), nastop avtorjev stripa Pot knjige Žiga X. Gombača in Davida Krančana ter sprehod po razstavi; delavnici obeh avtorjev.

Za predšolske otroke.

 

POT KNJIGE

Pot knjige, od avtorja do bralca, je prikaz procesa nastanka knjige. Kratka zgodba, zapisana v stripu, avtorja Žiga X. Gombača z ilustracijami Davida Krančana, nas popelje v svet knjige z glavnim junakom, simpatičnim knjižnim moljem.

Javna agencija za knjigo RS (JAK) je v sodelovanju z Bralnim društvom Slovenije (BDS) zasnovala brošuro in plakate, ki nas vodijo po poti knjige in posameznih tematskih sklopih:

  • ROJSTVO KNJIGE – predstavitev avtorja, založbe, tiska, e-knjige
  • KNJIGA SREČA BRALCA – predstavitev knjigarne in knjižnice
  • ZALJUBIMO SE V KNJIGE – predstavitev orodja za promocijo knjige bralcu; promocija knjige in z njo povezane dejavnosti, nagrade, projekti
  • V OBJEMU BESED – srečanje bralca z ustvarjalci knjige oz. naš junak knjižni molj najde svoj novi dom

(https://www.jakrs.si/bralna-kultura/pot-knjige/)

 

ŽIGA X. GOMBAČ, slovenski mladinski pisatelj, ki ustvarja mnoge junake in literarne svetove, slovensko preteklost približuje mladim bralcem (Zgodovina Slovenije v stripu, Dnevnik legionarja Primusa ali Kako je nastalo mesto Ptuj), z literarno junakinjo Živo je zgodovino naredil privlačno (Živa iz muzeja, knjižna zbirka za osnovnošolce, ki predstavlja izbrane trenutke slovenske zgodovine) in še bi lahko naštevali: NK Svoboda, Moja abeceda, Črno  belo, Gobčko in Hopko, Jastrebov let   … Napisal je besedilo stripa Pot knjige ter z ilustratorjem Davidom Krančanom in Javno agencijo za knjigo RS predstavlja projekt Pot knjige, od avtorja do bralca med mladimi bralci doma in po svetu.

(Wikipedija, https://twitter.com/zigax)

 

DAVID KRANČAN, slovenski stripar, ilustrator in oblikovalec, ustvarjalec Grdine in Pijanega zajca, stripov, ki sta nastala po pripovedkah Zverinice iz Rezije. Od leta 2002 je član uredništva revije Stripburger, od 2011 pa ilustrira naslovnice za Dnevnikov Objektiv. Ilustriral je strip Pot knjige ter s pisateljem Žigo X Gombačem in Javno agencijo za knjigo RS predstavlja projekt Pot knjige, od avtorja do bralca med mladimi bralci doma in po svetu.

(Wikipedija, https://twitter.com/tamtamslo/status/780793380007714818)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *