Iz arhiva: SLOVENKE SLOVENKAM, marec 2017


V okviru mednarodnega dneva žena smo pripravili prav poseben dogodek – pogovor s Slovenkami, živečimi na Dunaju. O čem je tekla beseda?

O problemih v karieri in odrekanju, o prisotni slabi vesti in večnem tehtanju med družino in službo smo na sobotnem dogodku  prisluhnili (po)znanim Slovenkam: Evi Bönisch, doktorski študentki proteinske biotehnologije na univerzi BOKU na Dunaju; Romani Kofler, zaposleni pri Združenih narodih na Uradu za vesoljske zadeve; Tanji Prušnik, koroški Slovenki, arhitektki in umetnici; Jani Strgar, diplomatki, trenutno pooblaščeni ministrici in vodji Konzularne službe na slovenskem veleposlaništvu na Dunaju in Andreji Zidarič, sopranistki, zaposleni pri Združenih odrih na Dunaju.

V sproščenem klepetu so gostje, na Dunaju živeče Slovenke, obiskovalcem predstavile svoje zanimive življenjske poti in dosežke, razkrile nekaj življenjskih izkušenj in modrosti ter navdušile s pristnim pripovedovanjem.

»Upam si trditi, da je za nami uspešen dogodek. Tokratne gostje so nam zaupale, kako jim uspeva vlogo žene in matere vkomponirati v poklicno življenje, kako same vidijo poslanstvo žensk v svojih poklicih, in z nami delile pogled na medosebne odnose. Vsekakor so se dotaknile tem, ki nas zadevajo v vsakdanjem življenju, vendar se o njih premalo pogovarjamo,« je dogajanje povzela voditeljica večera Helena Brec Loredan.

Diplomatka Jana Strgar je med drugim podala zanimiv podatek o statistiki ženskih veleposlanic iz Slovenije (34 odstotkov): “Lahko se pohvalimo, da se Slovenija uvršča v sam svetovni vrh po odpravi plačnih razlik med ženskami in moškimi in dosega dobre rezultate pri političnem udejstvovanju žensk, medtem ko so ženske še vedno redke na čelu večjih podjetij ter v nekaterih poklicihZato se Slovenija v okviru mednarodnih organizacij, kot so Združeni narodi, Svet Evrope, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi, v različnih skupinah prijateljstva in v sodelovanju z drugimi državami zavzema za odpravo vseh oblik diskriminacije žensk.“ 

Umetnica in arhitektka Tanja Prušnik se je na temo partnerstvo in kompromisi na zabaven način izrazila, da sta z možem odšla na skupno potovanje. “Kot umetnica, kot ženska v umetnosti, ki ima družino, se boriš s časom, sicer ti pa otroci pomagajo, da imaš drug pogled na družbo in to seveda tudi vpliva na delo.” Zapisala: mag. Lidija Czwecsko Voler


Hvala vsem, ki ste nesebično pomagali:

  • Ingrid Kreže Puhar za slastno pecivo,
  • Samo Cerc, ki je najboljši v rezanju pršuta,
  • Nuša Jug Savičić z mamo in prijateljico, ki so poskrbele za pogostitev.

Dogodek je uspel, navdušeni so bili tako obiskovalci kot gostje!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *