Uspešni letni koncert 2019!

Sovenski pevski zbor na Dunaju in Kvintet Donet iz Podjune (Koroške) so pripravili čudovit večerni spored, kot zaključek letnega delovanja zbora in društev (Slovenske iniciative in Slovenskega inštituta).Kljub vročine je bila dvorana polna. Moški kvintet s Koroške so kot prvi očarali poslušalce s pristnimi slovenskimi pesmi in čudovitimi glasovi, nato je sledil slovenski pevski zbor z razgibanim sporedom pod čudovitim vodstvom Ajde Azocar. Ob koncu pa so nas presenetili še”Dunajski Pejbi”. Zasedbo sestavlja kar celoten moški del Slovenskega pevskega zbora na Dunaju, ki je pričel sodelovati v letošnji sezoni in se je javnosti predstavil prvič.

Po enournem sporedu pa se je zabava nadaljevala ob dobri kapljici vina, ter razkošnim bifejem. Ob zabavi in klepetu pa so seveda pevci skupno še kako zapeli…

 

 

 

Letni koncert

V slovenskem pevskem zboru na Dunaju so pripravili nepozaben izbor pesmi, ki sežejo do srca, prebujajo nostalgijo in polepšajo sobotni večer na vstopu v poletje.

Vabimo vas, da si utrgate čas za čudovit glasbeni večer, ki ga Slovenski pevski zbor na Dunaju pripravlja skupaj z gosti iz Koroške. Zabava, kurja polt in dobra glasba so zagotovoljeni.

VSTOPNINE NI … prostovoljni prispevki, pa so dobrodošli.

SLOVENSKI PEVSKI ZBOR NA DUNAJU sestavljajo Slovenci na Dunaju, ki gojijo ljubezen do glasbe in zborskega petja, pa tudi do druženja z dobrimi ljudmi. Njihova umetniška vodja je vrhunska Ajda Azocar.

POSEBNI GOSTJE:

Kvintet Donet
Kvintet Donet sestavljajo mladi navdušeni pevci, ki jim je slovenska narodna pesem še posebej pri srcu. Kjerkoli se srečujejo, si radi zapojejo in s tem gojijo bogato izročilo naše prelepe slovenske pesmi. Leta 2012 je kvintet usvojil naslov najboljše male vokalne skupine na Koroškem. Vodja in ustanovitel skupine je Martin Kušej, umetniška vodja pa Helena Buhvald.

Dunajski Pjebi

Zasedbo sestavlja kar celoten moški del Slovenskega pevskega zbora na Dunaju, ki je pričel sodelovati v letošnji sezoni in se bo javnosti predstavil prvič.

 

Skupni zaključni piknik – ODPOVEDAN

 

PIKNIK DANES ODPOVEDAN!!

Na žalost odpovemo današnji piknik. Dopoldne je na severu Dunaju že močno ulilo. Točne napovedi pa pravijo, da so popoldne možne plohe po vsem mestu.

 

 

 

Preden da se odpravimo v tople kraje, vabimo vse Slovenke in Slovence (od 0 do 99 let) na veliki družinski živ žav v park!

SID in Dopolnilni pouk slovenščine na Dunaju skupaj prirejata zaključni piknik za otroke vseh starosti. Piknik bo v nedeljo, 16. 6. 2019, v Pratru na “Jesuitenwiese”.  Dobimo se ob 14. uri!

Vsaka družina prinese hrano in pijačo – karkoli sami potrebujete za piknik v parku.

 

Se vidimo v nedeljo!

Obisk Vodne agencije

KDAJ: v sredo, 12. junija, od 17. do 18.30

KJE: v kampu Neue Donau, Campingplatz Ost, 1220 Wien – dobimo se pri recepciji.

Dopolnilni pouk slovenščine vas vabi, da se nam pridružite pri zanimivem obisku Vodne agencije Slovenije. Društvo s svojim projektom Vodni agent ozavešča o varčni rabi vode. Za nas so pripeljali mobilno vodno postajo, s katero nam bodo prikazali, kako voda pride na površje, od kod in kako voda pride do pipe, kam izgine porabljena voda … Več si lahko preberete in ogledate na https://www.vodnaagencija.org/sr/2016/page/4/

od 4. do 12. leta starosti

Vljudno vabljeni!

DOPOLNILNI POUK ter POUK MATERINŠČINE

Dragi starši,

tudi v šolskem letu 2019/2020 vas vabimo, da svoje otroke vpišete k pouku slovenščine. Na Dunaju se slovenščina poučuje v dveh oblikah, in sicer kot dopolnilni pouk in pouk materinščine.

DOPOLNILNI POUK:

– financira ga Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ob strokovni podpori Zavoda RS za šolstvo (www.zrss.si/sticisce/);

– namenjen je otrokom od 4. leta dalje, mladostnikom in odraslim;

– poteka v Centru avstrijskih narodnosti (Teinfaltstraße 4);

– predvideni urnik za šolsko leto 2019/2020:

  • ponedeljek od 15.30 do 17.00: 1. in 2. razred osnovne šole
  • ponedeljek od 16.30 do 18.30: 3. in 4. razred osnovne šole
  • sreda od 17.00 do 18.30: predšolski otroci
  • četrtek od 15.30 do 18.30: mladinci (razdeljeni na dve starostni skupini)
  • četrtek od 19.00 do 21.00: odrasli (razdeljeni na začetno in nadaljevalno skupino)

PRIJAVA:Izpolnjeno prijavnico, ki jo najdete tu za otroke: Prijavnica DP_otroci_2019-20120 in tu za odrasle: Prijavnica DP_odrasli_2019-2020, pošljite na naslov judita.babnik@gmail.com, in sicerdo 15. junija.

Tudi za vse dodatne informacije se obrnite na učiteljico Judito Babnik.

 

POUK MATERINŠČINE:

– organiziran je v okviru avstrijskega šolskega sistema na Dunaju (www.schule-mehrsprachig.at/);

– učenje slovenščine je priznano v šolskem spričevalu;

– poteka ob torkih, in sicer v dveh skupinah:

 

  • od 15.30 do 18.00: za otroke od 1. do 4. razreda ljudske šole (VS Stubenbastei); učiteljica Petra Bezeljak
  • od 16.20 do 18.00: za gimnazijce (GRG 1 Stubenbastei); učiteljica Judita Babnik

S skupnimi napori smo dosegli, da imamo pri pouku slovenskega jezika kot materinščine dve skupini otrok. Tudi v novem šolskem letu je pogoj za oblikovanje nove ali ohranitev obstoječe skupine zadosten interes (vsaj 12 otrok), zato upamo, da bodo otroci še naprej obiskovali pouk in da se nam bodo pridružili še novi. Zato apeliramo tudi na vas, starše –in se vam hkrati zahvaljujejo – da spodbujate svoje otroke k obiskovanju pouka in nam tudi pomagate slovensko skupnost na Dunaju obveščati o pouku materinščine.

PRIJAVA: Za obisk pouka slovenskega jezika kot materinščine še pred šolskimi počitnicamina svojih matičnih šolah oddajte prijavnico, ki jo najdete tu: Prijavnica_materinščina_2019_2020. kopijo pa posredujete tudi učiteljicama – Petri Bezeljak za ljudsko šolo (petra.bezeljak@gmail.com) in Juditi Babnik za gimnazijo (judita.babnik@gmail.com).

 

Zahvaljujemo se vam, da nam pomagate ohranjati slovenski jezik.

Učiteljici Petra Bezeljak in Judita Babnik ter Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju

Otroška gledališka skupina 2019

Nove informacije!!

Petra Lopert bo tudi letos jeseni prevzela gledališko skupino. Tega se zelo veselimo, predvsem naši mladi igralci! 😉

Torej zbiramo prijave! Konec avgusta grejo otroci na gledališki teden v Ankaran, kjer bodo dopoldan in zvečer imeli gledališke vaje, v prostem času pa uživali ob obali. Septembra dalje se bodo gledališke vaje ob sobotah dopoldan nadaljevale v prostorih “Cup of Cultures”, tu na Dunaju. Decembra oz. januarja pa sledi gledališka predstava.

Gledališka skupina je namenjena otrokom med 5. in 10. letom starosti.

Kdor se zanima ter želi več informacij: sid_drustvo@hotmail.com

 

(Ne)znani rastlinski svet

V soboto 18. maja ob 10.00h uri bo v Botaničnem vrtu Univerze na Dunaju potekala delavnica z naslovom (Ne)znani rastlinski svet. Pogledali si bomo katere rastline so največji in najstarejši živi organizmi na svetu,zakaj so nekatere rastline mesojede ter kako lahko sami domo vzgojimo rastline, ki so drugače doma v tropih.

Delavnica je namenjena najmlajšim od 4 do 10 leta starosti. Potekala bo pod vodstvom Petre Bezeljak, profesorice biologije in kemije ter vrtnarke Ingrid Krže Puhar, zaposlene v dunajskem botaničnem vrtu.

Delavnica bo izvedena v vsakem vremenu. Dobimo se 10 min pred začetkom vodenja pred glavnim vhodom v vrt: Mechelgasse/Ecke Prätoriusgasse. Delavnico bomo zaključili ob pribl. 12.00h uri

Prijave na delavnico pošljete do 15. maja na naslov: petra.bezeljak @gmail.com. Število mest je omejeno. Za izvedbo delavnice pobiramo prostovoljne prispevke.

Kdo prevzame otroško gledališko skupino?

Pozdravljeni!

Konec avgusta 2019 bo spet začela delovati slovenska otroška gledališka skupina. Režiserka Petra Lopert se je preselila v Slovenijo, tako da iščemo nekoga, ki bi prevzel vodenje. Avgusta bomo odšli na gledališki teden v Ankaran, nato pa vaje nadaljevali na Dunaju enkrat na teden (kdaj točno, po dogovoru). Decembra oz. januarja naj bi bila premiera. Otroci bodo stari predvidoma od štiri do deset let, v skupini jih bo največ 12.

Iščemo osebo, ki ima izkušnje:
– v gledališkem ustvarjanju z otroki, predvsem z improvizacijskimi vajami;
– z vodenjem otroških skupin.

Če koga zanima, pa sicer nima izkušenj v režiji, naj se kljub temu javi. Verjetno bomo delo razdelili na dve osebi, saj je priprava igre in vodenje skupine precejšen izziv.
Honorar po dogovoru. Podrobnejše informacije na: sid_drustvo@hotmail.com

Otroški abonma SIDEK: Diči, diča!

Sedaj aprila je na sporedu tretja Sidkova predstava, zadnja pred poletjem. Kot vsako leto nas obišče lutkovno gledališče Fru-Fru iz Ljubljane.

KDAJ: v soboto, 6. aprila 2019, od 11. ure dalje

KJE: Cup of Cultures, Gusshausstr. 14, 1040 Dunaj 

Vsebina predstave:

V svoji sobi je deklica. Osamljeno se prestopa po sobi, dokler ne zagleda zelene vrvice, ki visi iz njenega zabojčka za igrače. In na koncu vrvice je privezan majhen lesen konjič. Kar naenkrat se konjiček začne gugati sam od sebe, zelena vrvica pa na steni izrisuje neznano, čarobno pokrajino. Deklica najde vedno nove predmete in igrače, ki oživijo v črtni risbi sveta na steni.

Predstava je kolaž otroške poezije Otona Župančiča v sodobni in sveži glasbeni preobleki. Vsak izmed koščkov kolaža s svojo zgodbo in likovno podobo, ki temelji na otroških risbah, pričara celostno gledališko izkušnjo za najmlajše.

Trajanje predstave: pribl. 40 minut.

Starost: Predstava je primerna že za najmaljše, od 18 mesecev dalje.

 

Gostovanje: Boštjan Gorenc – Pižama

 

V marcu bo Dopolnilni pouk slovenščine na Dunaju obiskal avtor Šnofijeve druščine, sLOLvenskih klasikov, prevajalec Kapitana Gatnika, Gospoda Gnilca in Igre prestolov, stripar, odrasli ga poznajo po stand-up komediji 50 odtenkov njive in lahko bi naštevali še in še. Kdo torej?

Nihče drug kot Boštjan Gorenc – Pižama!

 

 

 

 

 

 

 

Pri nas se bo mudil kar dva dneva, in sicer:

v sredo, 20. 3., od 16.30 do 18.00 v Kinderbücherei der Weltsprachen, Hütteldorfer Straße 81a; za otroke od 4. do 10. leta;

četrtek, 21. 3., od 16.30 do 18.30 v učilnici dopolnilnega pouka, Teinfaltstraße 4, mezanin; za mladostnike od 10. leta dalje.

In kaj bomo delali? Takole pravi naš gost:

V sredo bom mladim bralkam in bralcem predstavil svoje pisateljsko in prevajalsko ustvarjanje. Prebral jim bom nekaj svojih zgodb in odlomkov iz prevodov, skupaj si bomo ogledali, kako lahko z emojiji narediš obnovo pravljice, v programu pa se bo znašla tudi sodobna priredba ljudske rezijanske pravljice o rusici in grdini. Za konec bomo ob pravljici Restavracija pri Nagravžniku spustili domišljijo na plan in ustvarjali jedilni list z jedmi, ki jih na srečo ne bomo kuhali, ampak samo risali.

V četrtek pa bom mladim bralkam in bralcem predstavil svoje pisateljsko in prevajalsko ustvarjanje. Poleg tega bom poskrbel tudi za zabaven kviz o slovenskih pesnikih (tri težka vprašanja), kakšno pa bomo razdrli tudi o Cankarju. Pogledali bomo, kako bi Prešeren pisal pesmi, če bi imel na voljo telefon in emojije, nakar bomo skupaj prelili kakšno pesem ali zgodbo v čustvenčke.

Več o Boštjanu Gorencu – Pižami si lahko preberete na njegovi spletni strani: http://pizama.net/bio.