Otroška gledališka skupina Dunaj – Drevo ima srce

Jeseni 2020 je otroška gledališka skupina kljubovala čudnemu času in pripravila na Dunaju že četrto igro.

Režijo je spet prevzela Petra Lopert. Prihaja iz Maribora, je predšolska vzgojiteljica z izkušnjami na področju gledališke pedagogike.

Ker je bila vožnja iz Slovenije komplicirana, smo gledališke delavnice skrajšali in predstavili igro manjši publiki že konec oktobra. Na žalost brez Petre, toda igro smo posneli – in to zelo profesionalno! Pri zadnjih vajah je vskočila Natalja Pinter, igro pa je inštrumentalno spremljal Igor Šarkanović. Lepe barve koštumov, ki jih je pripravila Eva Moschitz, so igri dali čar jeseni.

Kratka predstava “Drevo ima srce” je očarila publiko, ki je bila letos omejena na starše. Predstava je bila v soboto 24. oktobra 2020 v Cup of Cultures na Dunaju.

Sestanek za starše (pouk materinščine)

VABILO NA SESTANEK ZA STARŠE

Naslednji teden, v torek 15. septembra ob 17.00, bo na VS Stubenbastei potekalo informativno srečanje za starše otrok, ki bi želeli obiskovati pouk slovenščine, ki poteka v okviru avstrijskega šolskega sistema. Sestanek bo zaradi trenutne situacije s covidom-19 potekal na šolskem dvorišču Ljudske šole Stubenbastei. V kolikor se srečanja ne morete udeležiti, bo na voljo še srečanje po ZOOM-u, ravno tako v torek 15. septembra ob 19.00.

Povezava do ZOOMa:
https://us04web.zoom.us/j/7065695861?pwd=iqcdStuZQwRHVEBnKR8alN9DXmcTYg

Meeting ID: 706 569 5861
Passcode: 646516

Pouk bo potekal ob torkih od 15.30 do 18.00. 1. in 2. razred ima pouk od 15.30 do 17.00, 3. in 4. razred od 16.30h do 18.00h.

S poukom bomo pričeli v torek, 22. septembra.

Se veselim srečanja!

Lep pozdrav,

Petra Bezeljak

Informacije o pouku slovenščine na Dunaju 2020-21

Dragi starši,

tudi v šolskem letu 2020/2021 vas vabimo, da svoje otroke vpišete k pouku slovenščine. Na Dunaju se slovenščina poučuje v dveh oblikah, in sicer kot dopolnilni pouk in pouk materinščine.

DOPOLNILNI POUK:

– financira ga Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ob strokovni podpori Zavoda RS za šolstvo (www.zrss.si/sticisce/);

– namenjen je otrokom od 4. leta dalje, mladostnikom in odraslim;

– poteka v Centru avstrijskih narodnosti (Teinfaltstraße 4);

– predvideni urnik za šolsko leto 2020/2021:

  • ponedeljek od 15.30 do 16.45: 1. in 2. razred osnovne šole
  • ponedeljek od 17.00 do 18.30: 3. in 4. razred osnovne šole
  • sreda od 17.00 do 18.30: predšolski otroci
  • četrtek od 16.30 do 18.30: mladinci
  • četrtek od 19.00 do 21.00: odrasli (razdeljeni na začetno in nadaljevalno skupino)

PRIJAVA: Izpolnjeno prijavnico (»Prijavnica DP_otroci«, »Prijavnica DP_odrasli«), ki jo najdete v prilogi, pošljite na naslov judita.babnik@gmail.com, in sicer do 15. septembra.

Tudi za vse dodatne informacije se obrnite na učiteljico Judito Babnik.

 

POUK MATERINŠČINE:

– organiziran je v okviru avstrijskega šolskega sistema (www.schule-mehrsprachig.at/);

– učenje slovenščine je priznano v šolskem spričevalu;

– poteka ob torkih, in sicer v dveh skupinah:

 

  • od 15.30 do 18.00: za otroke od 1. do 4. razreda ljudske šole (VS Stubenbastei); učiteljica Petra Bezeljak
  • od 16.20 do 18.00: za gimnazijce (GRG 1 Stubenbastei); učiteljica Judita Babnik

Pogoj za oblikovanje nove ali ohranitev obstoječe skupine je zadosten interes (vsaj 12 otrok), zato upamo, da bodo otroci še naprej obiskovali pouk in da se nam bodo pridružili še novi. Zato apeliramo tudi na vas, starše – in se vam hkrati zahvaljujejo – da spodbujate svoje otroke k obiskovanju pouka in nam tudi pomagate slovensko skupnost na Dunaju obveščati o pouku materinščine.

PRIJAVA: Za obisk pouka slovenskega jezika kot materinščine na svojih matičnih šolah čim prej oddajte prijavnico (»Prijavnica za slovenščino_AHS«), ki jo najdete v priponki, kopijo pa posredujte tudi učiteljicama – Petri Bezeljak za ljudsko šolo (petra.bezeljak@gmail.com) in Juditi Babnik za gimnazijo (judita.babnik@gmail.com).

 

Zahvaljujeva se vam, da pomagate ohranjati slovenski jezik.

Učiteljici Petra Bezeljak in Judita Babnik

Naravoslovna potepanja: Svet dinozavrov

V soboto, 7. 3. 2020 ob 10:30 bo v Naravoslovnem muzeju na Dunaju potekala delavnica z naslovom Svet dinozavrov. Spoznali bomo kakšno je bilo življenje v času ko so živeli dinozavri, največje živali, ki so kadarkoli živele na Zemlji.

Delavnica je namenjena najmlajšim od 4. do 10. leta starosti. Potekala bo pod vodstvom Petre Bezeljak, mag. profesorice biologije in kemije.

Dobimo se 15 minut pred začetkom vodenja pred vhodom v muzej, kjer se bo ob 12.00 delavnica tudi zaključila.

Vstop v muzej je za otroke brezplačen, cena delavnice pa je 5 € na otroka. Prosim, da prijavo sporočite na elektronsko pošto: petra.bezeljak@gmail.com. Rok za oddajo prijave je četrtek 5. marec.  Število mest za delavnico je omejeno.

Aksinja Kermauner – gostovanje slov. pisateljice

Tudi letos poteka pri dopolnilnem pouku slovenščine in pouku materinščine na Dunaju bralni projekt “bralna značka”. V okviru bralne značke nas bo obiskala letos slovenska pisateljica Aksinja Kermauner. Branje za otroke in njihove starše bo v ponedeljek, 16.3. ob 16. uri v prostorih Kinderbücherei der Weltsprachen.

O pisateljici: 

Aksinja Kermauner je pisateljica, pesnica, učiteljica in tiflopedagoginja, se je rodila 3. avgusta 1956 v Ljubljani. Svojo literarno pot je začela leta 1977 s pesniško zbirko Ples pravljic, od takrat pa je izdala že številna knjižna dela za otroke, mladino in odrasle. Med njimi zbirko pravljic Izi & Bizi, detektivki, mladinski roman Berenikini kodri, roman za odrasle Dnevnik Hiacinte Novak in zbirko slikanic Žiga špaget.

Že od leta 1988 se v svojih delih ukvarja s problematiko slepih in slabovidnih. Na tem področju je med drugim izdala deli Kakšne barve je tema? in Tema ni en črn plašč ter leta 2005 prvo slovensko avtorsko tipano slikanico Snežna roža, ena bolj znanih pa je zbirka o Žigu špagetu.

 

Spored:

Avtorica bo na Dunaju predstavila svojo zbirko Žiga špaget, nenavadno slikanico, ki jo je mogoče brati, si jo ogledovati, potipati in tudi poduhati! Posebna dragocenost tipanke je, da je namenjena tako slepim, slabovidnim kot tudi videčim otrokom. Besedilo je tiskano v povečanih črkah in v braillovi pisavi.

Najprej jo bo predstavila kot klasično slikanico, obogateno z besedilom v brajici in s slovenskim znakovnim jezikom, potem pa bo isto zgodbo prikazala na način japonskega gledališča kamišibaj, za lažje razumevanje besedila pa še kot knjigo v škatli, kjer so vsi predmeti in liki iz zgodbe. Otroci pri tem sodelujejo in dramatizirajo zgodbo, lahko pa tudi ustvarjajo svojo. Tako lahko enakopravno sodelujejo tudi otroci, ki jezik slabše razumejo.

 

Bebarije – Cup of Cultures

Tokrat se bomo srečali 14.marca 2019, v soboto dopoldne (od 10.00 do pribl. 12.30) v prostorih Cup of Cultures, Gusshausstr. 14, 1040.

Srečanje je namenjeno dojenčkom in malim otrokom do 2. leta starosti, ter seveda njihovim staršem. Dopoldan bomo oblikovali sami. Skupno bom prepevali, se igrali in mogoče spoznali kake nove slovenske rime, prstne igrice…

Če imate doma kako primerno igračko, jo prosim prinesite sabo!