Naravoslovna potepanja: Svet dinozavrov

V soboto, 7. 3. 2020 ob 10:30 bo v Naravoslovnem muzeju na Dunaju potekala delavnica z naslovom Svet dinozavrov. Spoznali bomo kakšno je bilo življenje v času ko so živeli dinozavri, največje živali, ki so kadarkoli živele na Zemlji.

Delavnica je namenjena najmlajšim od 4. do 10. leta starosti. Potekala bo pod vodstvom Petre Bezeljak, mag. profesorice biologije in kemije.

Dobimo se 15 minut pred začetkom vodenja pred vhodom v muzej, kjer se bo ob 12.00 delavnica tudi zaključila.

Vstop v muzej je za otroke brezplačen, cena delavnice pa je 5 € na otroka. Prosim, da prijavo sporočite na elektronsko pošto: petra.bezeljak@gmail.com. Rok za oddajo prijave je četrtek 5. marec.  Število mest za delavnico je omejeno.

Aksinja Kermauner – gostovanje slov. pisateljice

Tudi letos poteka pri dopolnilnem pouku slovenščine in pouku materinščine na Dunaju bralni projekt “bralna značka”. V okviru bralne značke nas bo obiskala letos slovenska pisateljica Aksinja Kermauner. Branje za otroke in njihove starše bo v ponedeljek, 16.3. ob 16. uri v prostorih Kinderbücherei der Weltsprachen.

O pisateljici: 

Aksinja Kermauner je pisateljica, pesnica, učiteljica in tiflopedagoginja, se je rodila 3. avgusta 1956 v Ljubljani. Svojo literarno pot je začela leta 1977 s pesniško zbirko Ples pravljic, od takrat pa je izdala že številna knjižna dela za otroke, mladino in odrasle. Med njimi zbirko pravljic Izi & Bizi, detektivki, mladinski roman Berenikini kodri, roman za odrasle Dnevnik Hiacinte Novak in zbirko slikanic Žiga špaget.

Že od leta 1988 se v svojih delih ukvarja s problematiko slepih in slabovidnih. Na tem področju je med drugim izdala deli Kakšne barve je tema? in Tema ni en črn plašč ter leta 2005 prvo slovensko avtorsko tipano slikanico Snežna roža, ena bolj znanih pa je zbirka o Žigu špagetu.

 

Spored:

Avtorica bo na Dunaju predstavila svojo zbirko Žiga špaget, nenavadno slikanico, ki jo je mogoče brati, si jo ogledovati, potipati in tudi poduhati! Posebna dragocenost tipanke je, da je namenjena tako slepim, slabovidnim kot tudi videčim otrokom. Besedilo je tiskano v povečanih črkah in v braillovi pisavi.

Najprej jo bo predstavila kot klasično slikanico, obogateno z besedilom v brajici in s slovenskim znakovnim jezikom, potem pa bo isto zgodbo prikazala na način japonskega gledališča kamišibaj, za lažje razumevanje besedila pa še kot knjigo v škatli, kjer so vsi predmeti in liki iz zgodbe. Otroci pri tem sodelujejo in dramatizirajo zgodbo, lahko pa tudi ustvarjajo svojo. Tako lahko enakopravno sodelujejo tudi otroci, ki jezik slabše razumejo.

 

Bebarije – Cup of Cultures

Tokrat se bomo srečali 14.marca 2019, v soboto dopoldne (od 10.00 do pribl. 12.30) v prostorih Cup of Cultures, Gusshausstr. 14, 1040.

Srečanje je namenjeno dojenčkom in malim otrokom do 2. leta starosti, ter seveda njihovim staršem. Dopoldan bomo oblikovali sami. Skupno bom prepevali, se igrali in mogoče spoznali kake nove slovenske rime, prstne igrice…

Če imate doma kako primerno igračko, jo prosim prinesite sabo!

Pustna zabava

V soboto 22.2.2020, vabimo na pustno zabavo!

Kje: Cup of Cultures, Gusshausstr. 14, 1040

Kdaj: 22.2.2020, od 10. do 13. ure

Skupno bomo ustvarjali, peli in plesali, ter pekli čisto prave pustne krofe.

Dodatne igrice in aktivnosti, prevsem za najmlajše (0-3), so seveda dobrodošle!

Pridružite se nam!

SIDEK – O belem mucku

Dragi naši,

Sidek 🦊 vas vabi na drugo gledališko predstavo letošnjega abonmaja. V goste prihaja edinstveno lutkovno gledališče Fru-Fru. Ne dvomimo, da nas bodo s predstavo spet navdušili.

Prijazno vabljeni! 🐈

VSEBINA:
V družini Belimuc so bili od nekdaj vsi beli. Danes v družini Belimic pričakujejo naraščaj. Mama in oče Belimuc si presrečna ogledujeta male mucke, nato pa osuplo obstojita, ko med samimi majhnimi belimi kepicami zagledata črno glavico. Kaj takega se v družini Belimuc še nikoli ni zgodilo.
Predstava nagovarja najmlajše in jih na igriv in humoren način uči strpnosti in razumevanja drugačnosti.

TRAJANJE PREDSTAVE: 30 min

STAROST: 1,5 let+

 

Prva predstava – SIDEK 2020

Danes, 18.1.2020 se je ponovno začel cikel otroškega gledališkega abonmaja SIDEK na Dunaju.

V goste smo povabili gledališče NEBO iz Kranja z luštno predstavo “Zrcalce”. Veseli nas, da je SIDEK tako odmeven med dunajskimi Slovenci! Naslednja predstava pa bo 29. februarja.

Bebarije

Vabimo na prve Bebarije v Novem letu!

Bebarije – so igralne urice za najmlajše (0 – 2 leti) in njihove starše. Koncept srečanj ostaja enak – slovenski starši se dobivamo v Kindercaféjih, kjer se naši najmlajši igrajo, mi pa klepetamo.

Ta mesec bodo v torek, 21.1., med 10:00 in 12:30 v das bunte Wohnzimmer & atelierWISTAWEL (Wehrgasse 4, 1050 Wien – vstopnina 5 evrov).