Aksinja Kermauner – gostovanje slov. pisateljice

Tudi letos poteka pri dopolnilnem pouku slovenščine in pouku materinščine na Dunaju bralni projekt “bralna značka”. V okviru bralne značke nas bo obiskala letos slovenska pisateljica Aksinja Kermauner. Branje za otroke in njihove starše bo v ponedeljek, 16.3. ob 16. uri v prostorih Kinderbücherei der Weltsprachen.

O pisateljici: 

Aksinja Kermauner je pisateljica, pesnica, učiteljica in tiflopedagoginja, se je rodila 3. avgusta 1956 v Ljubljani. Svojo literarno pot je začela leta 1977 s pesniško zbirko Ples pravljic, od takrat pa je izdala že številna knjižna dela za otroke, mladino in odrasle. Med njimi zbirko pravljic Izi & Bizi, detektivki, mladinski roman Berenikini kodri, roman za odrasle Dnevnik Hiacinte Novak in zbirko slikanic Žiga špaget.

Že od leta 1988 se v svojih delih ukvarja s problematiko slepih in slabovidnih. Na tem področju je med drugim izdala deli Kakšne barve je tema? in Tema ni en črn plašč ter leta 2005 prvo slovensko avtorsko tipano slikanico Snežna roža, ena bolj znanih pa je zbirka o Žigu špagetu.

 

Spored:

Avtorica bo na Dunaju predstavila svojo zbirko Žiga špaget, nenavadno slikanico, ki jo je mogoče brati, si jo ogledovati, potipati in tudi poduhati! Posebna dragocenost tipanke je, da je namenjena tako slepim, slabovidnim kot tudi videčim otrokom. Besedilo je tiskano v povečanih črkah in v braillovi pisavi.

Najprej jo bo predstavila kot klasično slikanico, obogateno z besedilom v brajici in s slovenskim znakovnim jezikom, potem pa bo isto zgodbo prikazala na način japonskega gledališča kamišibaj, za lažje razumevanje besedila pa še kot knjigo v škatli, kjer so vsi predmeti in liki iz zgodbe. Otroci pri tem sodelujejo in dramatizirajo zgodbo, lahko pa tudi ustvarjajo svojo. Tako lahko enakopravno sodelujejo tudi otroci, ki jezik slabše razumejo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *